Aan alles komt een eind.. We hebben 2 fantastische weken gehad, mooie/lieve mensen ontmoet, super genoten en interessante gesprekken over het leven gevoerd. Waarom is er hier zoveel armoede. Een veel gehoord antwoord door de bevolking is : “De regering beloofd veel maar doet het niet voor ons “. Zelf wonen ze in de prachtigste huizen en de bevolking moet het maar bij elkaar zien te harken. We horen vaak vooroordelen en dan wordt er gezegd : ” ze hebben wel allemaal een mobiele telefoon”. Nou, niet iedereen heeft een smartphone maar degenen die het hier wel hebben, zien in ieder geval nog iets van de rest van de wereld. Voor ons is het heel normaal om je land uit te gaan. De meeste Afrikanen zien in hun leven nooit een ander land of continent. Wat is het dan leuk om een smartphone te hebben en je wereld “wat groter” te maken.

Electry is ook een African problem. De stroom valt er vaak ineens uit en er worden dan gewoon kaarsjes aangestoken. Hoe gezellig is dat. Afgelopen week zaten we ergens s’avonds te eten. We zeiden tegen elkaar: ” Best een mooi restaurant ” en “bam” een lawaai!! Er stortte een ventilator van het plafond naar beneden. Ook een taxi heeft vaak ongemakken i.v.m. slechte wegen en geen geld voor onderhoud, waardoor er ineens een stuk onderkant vanaf ligt 😆 en we het laatste stuk kunnen gaan lopen. Dan maken ze zich eerst nog zorgen om ons door een andere taxi te willen bellen en wordt er 1000 x sorry gezegd.
Natuurlijk zijn er ook genoeg Gambianen die de “toubabs” zien als rollende euro’s en deze proberen op verschillende manieren afhandig te maken. Het is zeker niet ok maar ook wel begrijpelijk. Een compleet andere wereld van overleven, geen werk of heel hard werken voor weinig loon. Uiteindelijk duurt ook hier eerlijkheid het langst en worden de mensen die het verdienen vaker beloond.
Met een beetje mensenkennis merk je dat al gauw. Voor een jongeman(Buba) die bij een strandtent werkt gaan we een flyer maken. Hij is tourguide en werkt ook op het strand. Altijd vriendelijk en zeker klantgericht. Door promotiemateriaal te maken hopen we dat hij straks vaker geboekt wordt.Toeristen komen langzaam aan weer terug. Het is een harde werker die het zeker verdient.
We hadden nog schoenen en kleding gekregen van Jeanet, die vrijwilligerswerk doet bij https://timulazu.com/kringloopwinkel-timulazu/
Buba was heel blij met zijn schoenen die nog bijna nieuw waren.

De laatste dag wilden we het schooltje nog bezoeken maar helaas waren de kids vrij. Ze hadden excursie gehad en het is vandaag independence day. Een nationale vrije dag. We hebben ze nog een bezoekje gebracht om gedag te zeggen. De oudste liet met trots haar zwarte schoenen zien die ze nieuw had voor school. Deze zijn verplicht bij het schooluniform. Dikke tranen bij het afscheid en ook wij hielden het niet droog. Bah niks aan.
Voordat we gingen moesten we nog wel even wat uitprinten voor de vlucht. Inmiddels hadden we ook al “vrienden” bij een wisselkantoor waardoor we dit bij hen mochten doen. De dame kreeg dit niet voor elkaar en Sabine nam plaats op haar vaste plek achter de laptop. Natuurlijk lukte dit en was het inmiddels een uur later, om 6 documenten uit te printen, inclusief onze online covid-test die we uit Nederland hadden meegenomen.
Ondertussen zijn we op weg en hopelijk voor de storm thuis..
Lieve mensen! Bedankt voor al jullie giften en bijdragen. Zonder jullie hadden we nooit zoveel mensen blij kunnen maken❣❣❣1000 x dank!!
Jetje en Sabientje

PHOTO-2022-02-18-12-31-09
PHOTO-2022-02-18-12-31-10
PHOTO-2022-02-18-12-36-35
IMG_8664
IMG_8670
IMG_8677
IMG_8679
IMG_8722
IMG_8725
IMG_8729
IMG_8731
IMG_8733
IMG_8735
4b7a228b-8797-4ad9-8a21-60633c04cf38
16d47dcc-7343-42be-8972-7f8d63345d23

Vorige
Volgende
https://youtu.be/xG_s0nSrOIA

Comments

 • Rieny Hulst
  reply

  Wat een prachtige verslagen hebben jullie geschreven, een geweldige ervaring . 🔝 meiden zijn jullie ❤️❤️

  18 februari 2022
 • Ronald
  reply

  Leuke beelden en mooi verslag!

  2 maart 2022

Post a Comment

Close

Trainingsduur van onze lessen zijn 60 minuten. Het is altijd mogelijk om tussendoor aan te melden. Een proefles is gratis.

Tijden / Locaties
 • Maandag:        9.00 uur. Verzamel en startpunt voor de training is bij de vogeltuinen Eperweg 3-5 ’t Harde
 • Maandag:      19.00 uur. Verzamel en startpunt voor de training is Hellenbeekstraat 86
 • Woensdag:      9.00 uur. Verzamel en startpunt voor de training is bij de vogeltuinen Eperweg 3-5 ’t Harde
 • Donderdag:  19.00 uur. Verzamel en startpunt voor de training is Hellenbeekstraat 86
 • Vrijdag:            9.30 uur. Verzamel en startpunt voor de training is bij de vogeltuinen Eperweg 3-5 ’t Harde
Our socials