Even iets anders….

Zoals de meesten wel weten zit ik momenteel in Gambia. Natuurlijk neem je je werk overal mee naar toe. Vooral als je het leuk vindt om te doen.
Het verdiepen in eetgedrag gaat automatisch.
De mensen hier eten veel rijst, noten en er is genoeg groenten en fruit te koop.
Voor arme mensen is dit niet weggelegd.
Bij Fit & Slank geven we het advies om zuinig te zijn met rijst en ook met noten. Deze producten zijn zeer energierijk (calorierijk), waardoor je al snel aan je tax (qua kcal.) zit, op een dag.
Toch is er hier steeds meer diabetes. Dit is ook omdat suiker én zout goedkoper zijn dan andere producten. Mensen gebruiken veel suiker en zelfs brood wordt belegd met mayonaise. Volkorenbrood is bijna niet verkrijgbaar. Door de warmte en weinig levensdoelen wordt er minder bewogen. Normaal is het geen probleem als er meer rijst en noten gegeten worden door armere mensen. Maar voor de mensen die hier wél iets meer te besteden hebben is dit een optelsom van een teveel aan calorieën, snelle suikers en verzadigd vet. Diabetes is hier dus een opkomende ziekte ook door westerse invloeden.
Dit wordt vaak te laat gesignaleerd waardoor mensen aan diabetes sterven of lichaamsdelen moeten missen. Ook polio is veelvoorkomend omdat de mensen bang zijn, dat de vaccins niet veilig zijn, door wantrouwen in de politiek. In ons appartement woont een oudere vrouw die niet zo vriendelijk was. Ook loopt er een man op krukken. Bij navraag bleek dat hij als kind polio heeft gehad waardoor hij gedeeltelijk verlamd is. 2 dagen geleden was er s’ nachts nogal een geruzie buiten.
Dit bleek de gehandicapte man te zijn die teveel gedronken had. Ik sprak deze vrouw gisterochtend en vroeg haar naar de ruzie en vertelde haar dat de gehandicapte man deze overlast bezorgde. Haar antwoord was dat dit haar zoon was die teveel dronk en ook drugs gebruikte. Dit vond ze heel erg. Meteen voelde ik haar verdriet. Het zou je kind maar zijn…. Vanaf dit gesprek reageert ze compleet anders op ons en wij ook op haar. Begrip in deze wereld is o zo belangrijk❣

Post a Comment

Close

Trainingsduur van onze lessen zijn 60 minuten. Het is altijd mogelijk om tussendoor aan te melden. Een proefles is gratis.

Tijden / Locaties
  • Maandag:        9.00 uur. Verzamel en startpunt voor de training is bij de vogeltuinen Eperweg 3-5 ’t Harde
  • Maandag:      19.00 uur. Verzamel en startpunt voor de training is Hellenbeekstraat 86
  • Woensdag:      9.00 uur. Verzamel en startpunt voor de training is bij de vogeltuinen Eperweg 3-5 ’t Harde
  • Donderdag:  19.00 uur. Verzamel en startpunt voor de training is Hellenbeekstraat 86
  • Vrijdag:            9.30 uur. Verzamel en startpunt voor de training is bij de vogeltuinen Eperweg 3-5 ’t Harde
Our socials